De Stip

De Stip harelbeke

Ligging
Deerlijksesteenweg, Harelbeke

Oppervlakte
2 ha 29 a 82 ca

Bestemming
Zone voor lokale bedrijvigheid

Partners
Nebim Groep

Voorgeschiedenis

Bedrijventerrein De Stip, gelegen in een strategisch deel van de regio, heeft een transformatie ondergaan van een industriële herstelwerkplaats tot een modern bedrijventerrein. Oorspronkelijk was het terrein eigendom van Nebim België, de Volvo Truck-dealer. Hun afdeling gespecialiseerd in de herstelwerkzaamheden voor de carrosserie van vrachtwagens, was hier gevestigd. Deze industriële activiteiten hebben geleid tot een beperkte verontreiniging van de bodem en het grondwater met minerale olie.

In een gezamenlijke inspanning om het terrein nieuw leven in te blazen, ging Nebim een partnership aan met Brocap, expert in de herontwikkeling van verontreinigde gronden. Dankzij de uitgebreide ervaring en expertise van Brocap in het saneren van vervuilde locaties, kon het terrein op een milieuvriendelijke en duurzame manier worden herontwikkeld.

Herontwikkeling

De herontwikkeling van bedrijventerrein De Stip markeert een nieuwe stap in duurzaam stedelijk ontwerp vlakbij bereikbare uitvalswegen. Met aandacht voor kernverdichting brengen de units huisnijverheid wonen en werken harmonieus samen in een klimaatneutrale omgeving. Het vernieuwde terrein biedt nu ruimte aan 26 moderne loodsen en 4 huisnijverheden. De loodsen en huisnijverheid worden aangesloten op een warmtenet, het terrein is voorzien van groene rustpunten en een collectieve waterbuffer.

Gedaan met lege industrieterreinen ‘s avonds of in het weekend. Deze zone zal “leven” dankzij de woonfuncties en zal uitermate “leefbaar” zijn.

Brocapmeerwaarde

Brocap kon zich hier uitermate uitleven van begin tot einde:

 

  • Opmaak van RUP Industrie-eilandjes waarin de visie wonen en werken op de kern laat aansluiten
  • Sanering gronden van de voormalige Nebim-site
  • Verkrijgen verkavelingsvergunning voor een energieneutraal bedrijventerrein
  • Samenwerkingsovereenkomst vastleggen met Leiedal en opstellen parkakte met oog voor duurzaamheidsprincipes van het bedrijventerrein
  • Commercialisatie en verkoop van bedrijventerrein De Stip