In 2004 kocht Brocap een stuk grond tussen de Mexicostraat, de Hoornstraat en de Kasteeldreef in Beernem. Het eerste echte Brocap-dossier was een feit. Twee grote zandontginningsputten namen een groot deel van een terrein in waar ruimtelijk geen plan voor bestond. Het stuk grond liet de gemoederen niet onbedaard want iedereen had een mening of een belang over het stuk dat reeds door vissers werd gebruikt, waar schapen op konden grazen.

Brocap heeft hier gedaan wat het moest doen. In dialoog en zonder doorduwen komen tot wat voor Brocap zelf nu ook een ideaal scenario is. Het is nooit de bedoeling van Brocap om open ruimte vol te gaan bouwen maar dit stuk had geen plan. Het traject naar een RUP, naar een bestemming met draagvlak van de buurt en gemeente moest uitgestippeld en gecreëerd worden.

Dat draagvlak is er gekomen met initiatieven als het Plukhof, een openbaar wandelpad en een Trefhof met zomerbarak. Na vele jaren zijn de geesten gerijpt en is een perfecte koper gevonden, buur en Zorggroep Curando, die met de 11 hectare als zorggroep zijn Kasteeldomein Patershof uitbreidt. Deze uitkomst is niet de verdienste van Brocap maar van alle stakeholders en lokale initiatieven samen.

Hieronder vindt u enkele beelden van de pre-opening van een initiatief “de zomerbarak” die we samen met vzw De Schakel, Natuurpunt, Curando, het gemeentebestuur en een handvol enthousiastelingen hebben laten doorgaan op het stuk grond: Aude Aerdemolen. (toen omgedoopt tot een deel van het Trefhof)