Brocap koopt Site Lauwers in Boom

Alle Brocap-specialiteiten in 1 project:

Wie Boom zegt, denkt Tomorrowland. Echter heeft de gemeente veel meer te bieden dan enkel een muziekfestival. De kleigrond heeft jaren gezorgd voor de bakstenen en dakpannen op talrijke woonsten. Die Boomse steenbakkerijen en arbeidersfamilies zijn nu vereeuwigd in Site Frateur en Brik Boom, …2 voormalige (stukken van) steenbakkerijen die gerestaureerd werden en als museum de dag van vandaag een mooi beeld geven van het leven als steenbakker toen alsook de ambacht van het bakken van stenen en pannen.

Tussen deze musea lag al jaren Site Lauwers, de oude steenbakkerij Lauwers waar Brik Boom een gerestaureerd deel van is, te verkommeren. Tijd voor actie bij Brocap dus.

Site Lauwers brengt veel uitdagingen samen en is daarom een herontwikkelingsproject waarin Brocap gelooft het verschil te kunnen maken.

Het begint met een versplinterde eigendomsstructuur, verlaten bedrijfsgebouwen, zone zonder logisch ruimtelijk plan … bovendien staan enkele gebouwen als erfgoed geboekstaafd. En zo is het feest bijna compleet. De asbestproblematiek erbovenop maakt het verhaal af.

Site Lauwers krijgt bij Brocap intern de naam “De Steenfabriek” en we weten heel goed dat dit niet de “fabriek” van de toekomstige bewoners en bedrijven is maar een hernieuwd deel en uitbreiding van een heel authentieke, bestaande buurt.

 

BUURTMOMENT

Noeverianen ontvangen Brocap 

In de eerste week van de zomer ‘23 stroomde de feestzaal van ‘t Geleeg, het steenbakkerijmuseum van de Rupelstreek in Noeveren Boom, met mondjesmaat vol. De Noeverianen zijn al lang bezorgd om hun Noeveren en dan koopt Brocap, na jaren leegstand, de site Lauwers (gelegen in het midden van de buurt Noeveren).

Op 22 juni kregen we de kans de werking en visie van Brocap in ’t Geleeg voor te stellen aan de buren en besloten dat waar communicatie en dialoog is, er plaats is voor iets moois. Met een gezonde kritische blik maar met respect aan alle zijdes, luisterden we naar de bezorgdheden van de buurt en zij naar de onze.

Een van de buren blijkt ook journalist te zijn. Die schreef alvast een stukje over die avond: u leest het hier.

Dat er op korte termijn ook enkele andere katten te geselen zijn: zoals het erfgoed in stand houden en ongewenste bezoekers en sluikstorten aanpakken, is een zekerheid. Wij staan alvast te springen om dit geheel aan te pakken met respect voor het verleden van de site, de gemeente en vooral ook de buurt.

Achter de schermen

Ondertussen is er al hard overlegd achter de schermen. Brocap zoekt samen met architecten a-space en AWG architecten naar de beste plannen en pingpongt met de gemeente, kempisch landschap, de afgevaardigden van de buurt en erfgoed binnen een brownfieldconvenant. Van zodra de krijtlijnen duidelijke strepen worden, wordt er opnieuw gecommuniceerd.

Bij vragen, kunt u steeds terecht bij isabel@brocap.be , ondertussen ging @suspiciousminds al even op verkenning tussen de bakstenen van de oude steenbakkerij. Het resultaat zie je hieronder