Op de vooravond van 1 april 2021 werd de akte voor de aankoop van een verlaten fabriek in Melle getekend. Brocap koopt de oude Bonneterie Verwee, een verlaten fabriek en te renoveren villa met een prachtig verleden in Melle.

Het breigoedfabriekje werd in 1924 gebouwd door Karel Verwee naar een ontwerp van Gentbrugse architect Charles De Nil. Na Verwee was de Gentse textielfirma Peeters in dit fabrieksgebouw actief.

De euforie is groot binnen het team want een verlaten fabriek in een gezellige gemeente net buiten Gent is op ons lijf geschreven. Leuke woonconcepten neerpoten en hiermee verlaten sites doen heropleven is nu eenmaal onze dada. Sinds het woonproject Olympia in Machelen – Zulte hebben we de smaak nog meer te pakken om kwalitatieve buurten te bouwen waar duurzaamheid en vooral ook sociale duurzaamheid bovenaan de lijst staan.

We hebben geen ambitie om het zoveelste appartementsblok te bouwen. Brocap is op zoek naar nieuwe woonvormen om de schaarse ruimte optimaal te gebruiken. Dit kan gaan over gemeenschappelijk groen of een wasplaats voor fiets of auto. Ook een atelier of plaats om te werken, kan je delen. Echter gaan wij niet voor co-housing maar voor privatieve ruimte aangevuld met gemeenschappelijke, praktische voordelen.

Maar laat ons niet vooruit lopen op de feiten. We staan te popelen om van dit stukje Vlaanderen een toffe buurt te maken maar eerst gaan we aan tafel voor wat studie en ontwerp. Een naam hebben we al maar die houden we nog even geheim. Of heeft u het al tussen de regels gelezen? U hoort er zeker binnen enkele maanden meer van!