Casalea

Ligging
Gelegen tussen de Achterstraat en Azaleastraat Sint-Amandsberg

Oppervlakte
+/-  2022m²

Bestemming
Woongebied en niet-hinderlijke ambachten in binnengebied

Voorgeschiedenis

De site bevindt zich in het hart van de historische kern van Sint-Amandsberg, op een steenworp van Campo Santo, een stadsdeel in volle ontwikkeling. Het gaat om een zeer centrale ligging met een grote bereikbaarheid door de nabijheid van Dampoort station.

Boekhandel De Clerck, groothandel van studie- en schoolboeken, verbond hier de woning in Azaleastraat 14 met het appartementsgebouw in Achterstraat 50.

Dit project, palend aan het Azaleapark in Sint-Amandsberg, betreft een samenwerking met NUCLEO. NUCLEO voert sinds 2001 het Gentse atelierbeleid. In 2020 kochten Brocap en Nucleo deze site samen aan om een stuk woongebied met ambachtelijk binnengebied te herontwikkelen tot wonen en atelierruimte.

Herontwikkeling

Het betreft een gebied tussen de Azaleastraat en de Achterstraat in het bruisende Sint-Amandsberg op slechts 2 kilometer van het historische centrum van Gent. Aan de straatzijden zal Brocap enerzijds een eengezinswoning renoveren en aan de Achterstraat het appartementsgebouw omschakelen naar 7 zeer energievriendelijke appartementen met buitenruimte en gemeenschappelijke fietsstelplaats.

Het binnengebied wordt 1000m2 te herontwikkelen aangename en veilige atelierruimte.

Brocapmeerwaarde

Met Casalea werkt Brocap opnieuw mee aan bedrijvigheid in de kern en kernverdichting. Bovendien worden hier geen stadsdelen platgegooid om er nieuwbouw op te zetten maar renoveren we met oog voor circulariteit van materialen.

Na een evenwichtsoefening met Nucleo is dit ook voor Brocap een haalbaar en rendabel project geworden. Voor beide partijen is deze samenwerking dus een win-win. Op deze manier heeft Brocap met dit project zijn maatschappelijk steentje ook kunnen bijdragen. Temeer willen wij hiermee als herontwikkelaar ook bewijzen dat een samenwerking tussen vzw’s/overheid en private sector een hele grote plus kan zijn!