Olympia

Ligging
Gelegen aan de Rijksweg 57 – 9870 Machelen

Oppervlakte
+/- 5500 m²

Bestemming
Woongebied

Voorgeschiedenis

Op het terrein was van 1952 tot en met 2008 de vennootschap Olympia Wasautomaten gevestigd. Olympia was in het Oost-Vlaamse Machelen (Zulte) bekend als fabrikant van huishoudelijke wasmachines. In 2008 werd de onderneming geliquideerd en wordt het terrein sindsdien enkel nog gebruikt voor het stockeren van onderdelen van wasmachines voor de dienst na-verkoop. Door deze activiteit ontstond verontreiniging door solventen en moest deze grond aangepakt worden om verdere verspreiding via het grondwater te vermijden.

Herontwikkeling

Op basis van een inrichtingsstudie komen wij bij een ‘woonerf’ waarop een 27 wooneenheden kunnen gerealiseerd worden. Het aanbod omvat 18 woningen met tuin van variabele groottes en 4 kleinere studio’s, 2 appartementen en 3 handelspanden. Als extra troef zijn er ook enkele gemeenschappelijke voorzieningen, in een autoluw binnengebied met kwalitatief karakter. Parkeren kan grotendeels ondergronds gebeuren.

Naast het maximaal aanbieden van privatieve tuinen worden eveneens 2 collectieve ’tuinen’ gerealiseerd. Deze bevorderen de ruimtelijke kwaliteit en stimuleren de sociale interactie tussen de verschillende bewoners. Dit is een sociale duurzaamheid die we naast het zo duurzaam mogelijk bouwen op vlak van energie, hoog in het vaandel dragen.

Vanaf augustus 2021 startten we met de afbraak van de huidige ateliers en wordt de grond gesaneerd. De lancering van fase 2 staat voor de deur. Hierbij zullen 11 woningen, 3 studio’s en 2 appartementen het project Olympia afronden.

Bekijk de beschikbaarheid op de website www.wonenolympia.be

Brocapmeerwaarde

Een verlaten fabriek op vervuilde grond, in een gezellige gemeente, is op het lijf van Brocap geschreven. Leuke woonconcepten neerpoten en hiermee verlaten sites doen heropleven is nu eenmaal onze dada. Op de voormalige wasmachinefabriek bouwen we een kwalitatieve buurt waar duurzaamheid en vooral ook sociale duurzaamheid bovenaan de lijst staan. Een plek waar ieder woont met zijn private terras of tuin en daarbij ook collectieve parktuin als plaats om te ontmoeten, heeft.

Tijdens de ontwerp- en de vergunningfase maakten we kennis met de buurt. De warme, ondernemende en begripvolle buren maakten ondertussen al kennis met de site en organiseerden er 2x hun paasbrunch.